ايزدي ها در مناطق كوچك از شمال غرب عراق ، شمال غرب سوريه و مناطقي واقع در جنوب غرب تركيه زندگي مي كنند اما بيشتر بارگاهها و اماكن مقدسشان در منطقه لالش شهر موصل يعني در 430 كيلومتري شمال غرب بغداد قرار دارد.
– آمار دقيقي از جمعيت ايزدي در دست نيست و آمار آنها را بين 70 هزار تا 500 هزار برآورد ميكنند. و جمعيت آنها رو به كاهش است. زيرا ايزدي كسي است كه از از پدر و مادر ايزدي متولد ميشود. يعني با پذيرش عقيده آنها ايزدي نميشود.
– نسبت هاي گوناگون و غير واقعي به ايزدي ها داده ميشود. از جمله اين گروه به دليل اعتقادات غير متعارفي كه دارد به ناحق به شيطان پرستي متهم شده است. بعضي از تندروهاي سني در عراق آنها به يزيد بن معاويه نسبت ميدهند اما مطالعات تاريخي اخير نشان مي دهد اين گروه هيچ ارتباطي با اين خليفه اموي ندارند چنانچه برخي نيز آنان را منتسب به شهر يزد در ايران مي دانند و در مطالعات انجام شده مشخص شد كه اين باور نيز نادرست است. همچنين آنها را به زرتشتيان و خورشيد پرستان نسبت داده اند زيرا بارگاههاي اين گروه با تصاوير خورشيد مزين شده و گورهايشان بسمت خورشيد قرار دارد ولي مطالعات جديد اين نسبت را نيز رد ميكند.
– ايزدي منتسب به كلمه ايزد در زبان فارسي است كه به معني پروردگار و صاحب مي آيد به همين دليل واژه ايزدي به معني خداپرست مي آيد.
– رهبران و اعضاي اين گروه چندان از كلمه “ايزدي“استفاده نمي كنند. آنان خود را «دواسين» مي خوانند. كه مشتق از ديوسيس است، ديوسيس واژه اي است كه از اعتقادات قديم كليساي شرق گرفته شده است.
– ايزديها قرآن و انجيل را قبول دارند بسياري از اعتقادات اين گروه به مسيحيت نزديك است. اما ميراث فرهنگي آنان چندان ميراث مكتوبي نيست و بيشتر ميراث هاي تاريخي آنان شفاهي است.
– نام طبقه اي از روحانيان فرقه ايزدي “بير“ است، بيرها كودكان را با آب هاي مبارك غسل تعميد مي دهند.
– ايزدي ها در ماه دسامبر سه روز روزه مي گيرند و پس از آن روزه خود را با شرابي كه از دست بير مي نوشند افطار مي كنند. آنان در پانزدهم تا بيستم سپتامبر به زيارت مقبره شيخ عدي در لالش، شمال شهر موصل، مي روند و در آنجا مراسمي چون غسل در رود، قرباني و…انجام مي دهند.
– آنها خالق هستي را «ئيزدان» مي نامندند. «ئيزدان» خالق هستي است ولي نگاهبان هستي نيست. 7 روح مقدس از ئيزدان مشتق مي شود كه بزرگ ترين آن الهه طاووس است. آنان الهه طاووس را بازوي اجرايي خواسته هاي مقدس مي دانند. آنان پنج بار در شبانه روز براي الهه طاووس نماز مي خوانند.
– دختران و پسران مدارس ديني ايزدي در معبد لالش سرودهاي خاصي را زمزمه مي كنند.
– آنها معتقدند كه روح ايزدي نمي تواند تغيير يابد و تجديد شود. لذا ايزدي معتقد است به هيچ وجه نمي تواند پيرو دين و اعتقاد ديگري شود زيرا اين امر نيازمند تجديد و تغيير در روح فرد است
#بگونه #ايزدي #عراق #ايران
http://iranasrar.blogspot.fr/2014/08/blog-post_30.html
آشنائي مختصر با “ايزدي“ ها قربانيان تهاجم داعش

