بيست و هشتم مرداد ماه , سالگرد كودتاي ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲روزي كه مثلث شوم دربار و ارتجاع و استعمار، دست در دست هم، در يك كودتاي ننگين، به حكومت دكتر محمد مصدق، تنها حكومت ملي پس از مشروطه در ايران پايان داد.
دكتر مصدق، پيشواي نهضت ضد استعماري مردم ايران، خود در آخرين بخش دفاعياتش در بيدادگاه نظامي شاه، در بارة اين كودتا و علت آن چنين گفت: «… تنها گناه من، گناه بزرگ و بسيار بزرگ من، اين است كه صنعت نفت ايران را ملي كردهام و بساط استعمار و اعمال نفوذ سياسي و اقتصادي عظيمترين امپراتوري جهان را از اين مملكت برچيدهام و پنجه در پنجهٌ مخوفترين سازمانهاي استعماري و جاسوسي بينالمللي درافكندهام و به قيمت از بين رفتن خود و خانوادهام و به قيمت جان و عرض و مالم خداوند مرا توفيق عطا كرد تا با همت و ارادهٌ مردم آزادهٌ اين مملكت بساط اين دستگاه وحشتانگيز را درنوردم. من طي اين همه فشار و ناملايمات، اين همه تهديد و تضييقات از علت اساسي و اصلي گرفتاري خود غافل نيستم و بهخوبي ميدانم كه سرنوشت من بايد مايهٌ عبرت مرداني شود كه ممكن است در آتيه در سراسر خاورميانه درصدد گسيختن زنجير بندگي و بردگي استعمار برآيند».
دكتر مصدق سپس با خضوعي شايسته و بايستة رادمردي چون او، در برابر ملت و تاريخ ايران افزوده بود: «…حيات و عِرض و مال و موجوديت من و امثال من در برابر حيات و استقلال و عظمت و سرافرازي ميليونها ايراني و نسلهاي متوالي اين ملت كوچكترين ارزشي ندارد و از آنچه برايم پيش آوردهاند، هيچ تأسف ندارم و يقين دارم وظيفهٌ تاريخي خود را تا سرحد امكان انجام دادهام. من به حس و عيان ميبينم كه اين نهال برومند در خلال تمام مشقتهايي كه امروز گريبان همه را گرفته، به ثمر رسيده است و خواهد رسيد. عمر من و شما و هر كس، چند صباحي دير يا زود، به پايان ميرسد، ولي آنچه ميماند حيات و سرافرازي يك ملت مظلوم و ستمديده است…» در شصتمين سالگرد كودتاي استعماري- ارتجاعي ۲۸مرداد ۱۳۳۲عليه دولت ملي دكتر مصدق، آمريكا اسناد و اطلاعات محرمانه يي از اين كودتا را منتشر كرد.
به گزارش مجله فارين پاليسي (۲۸مرداد)، در اين اسناد و اطلاعات كه در قسمت آرشيو امنيت ملي آمريکا نيز در دسترس قرار گرفته، تصريح شده است اين کودتاي نظامي كه مصدق و دولت ملي وي را سرنگون کرد، به عنوان يکي از اقدامات سياست خارجي آمريکا و با به راه انداختن تبليغات منفي عليه مصدق، با هدف زير سؤال بردن صلاحيت سياسي او، صورت گرفت.
در اسناد محرمانه هم چنين برملاشده است كه توطئه كودتا با پرداخت رشوه به اعضاي مجلس وقت – كه رياست آن را آخوند كاشاني برعهده داشت- و با سازماندهي نيروهاي نظامي، همراه بوده است.
فارين پاليسي افزود مشخص نيست كه چرا سازمان سيا بعد از ساليان طولاني، دست به انتشاراين اسناد زده است.
#ایران #دکتر_مصدق #بگونه
۲۸ مرداد سالگردكودتاي ننگين استعماري ارتجاعي عليه دولت ملي دكترمصدق

