بر اثر فشارهای داخلی و بینالمللی و توفان میلیونها توئیت از جانب هموطنانمان در شبکههای اجتماعی که قضاییه جلادان را بهخاطر احکام اعدام سه جوان شورشگر قیام آبان زیر سنگینترین فشارها قرار داد، میلیونها ایرانی از هر طیفی، معلم، دکتر، طراح، آشپز، هنرپیشه، مدیر، هنرمند، خانهدار، وبلاگنویس از رسانههای اجتماعی استفاده کردند تا پیام محکومیت اعدام را به رژیم آخوندی بدهند و نوشتند: اعدام نکنید.
نیویورک تایمز روز ۲۵تیرماه درباره توفان توئیتری برای نجات جان سه جوان شورشگر قیام آبان با عنوان «در جهشی نادر در وحدت اینترنتی، ایرانیان خواستار توقف اعدامها میشوند» نوشت: «این یک لحظهٔ نادر همبستگی میان ایرانیان با هر دیدگاه سیاسی حول یک مسألهٔ واحد بود. فعالان حقوقبشری گفتند در حالیکه دولت تظاهرات خیابانی و دیگر اشکال مخالفت را بیرحمانه سرکوب کرده، این بدین معنی است که ایرانیان دنبال راههای جدیدی برای شنیده شدن هستند».
نیویورک تایمز افزود: «این کمپین اینترنتی که روز سهشنبه ۲۴تیر بود و به گفتهٔ تحلیلگران بواسطهٔ ابعاد و گسترهٔ حمایتها قابل توجه بود، در واکنش به اعلام قضاییه کمی قبلتر در این روز بود که حکم مرگ ۳مرد جوان که به تظاهراتهای ضددولتی در ماه نوامبر پیوسته بودند را تغییر نداد.
بنا به گفته عفو بینالملل، رژیم ایران سال گذشته ۲۵۱تن را اعدام کرد که بعد از چین بیشترین میزان اعدام در یک کشور است. طی هفتههای اخیر، بسیاری از ایرانیان بواسطهٔ مجموعهیی از اعدامها بر پایهٔ اتهامات غیرشفاف، از نوشیدن مشروب گرفته تا فعالیت سیاسی و تا اتهام جاسوسی، تکان خوردهاند».
نیویورک تایمز نوشت: «بنا بهگفتهٔ توئیتر، در وسط روز سهشنبه، هشتگی که بیش از همه در ایران توئیت شده بود #اعدام_نکنید بود. ایرانیان از سراسر جهان به این کمپین پیوستند و این هشتگ (تا لحظه نوشتن این گزارش) با نزدیک به ۴.۵میلیون توئیت در ترند جهانی قرار گرفت.
یک محقق دیجیتال که روی امنیت اینترنتی متمرکز است گفت:”من هرگز هشتگی را با این میزان شرکت ایرانیان از همه جا ندیدم”. او گفت که موضوعات گذشته، از جمله زندانیان سیاسی و توافق اتمی ۲۰۱۵ ایران با قدرتهای جهانی موجب شرکت گسترده مردم در رسانههای اجتماعی شد اما شبیه چیزی که ما روز سهشنبه دیدیم نبود. فراخوان برای پایان دادن به اعدامها همچنین دهها هزار پست در سایر پلتفرمهای عام در ایران، نظیر اینستاگرام و تلگرام تولید کرد».
نیویورک تایمز در مورد اختلال در اینترنت توسط رژیم آخوندی افزود: «نتبلاکز که بکارگیری اینترنت را در سطح جهان دنبال میکند، اختلال قابل توجه اینترنتی را در داخل ایران در شب سهشنبه گزارش کرد که تعدادی از ایرانیان نیز آنرا گزارش کردند. بهطور عام وقتیکه دولت با تظاهراتها یا مخالفت داخلی قابل توجه مواجه میشود اینترنت و خدمات موبایل را مختل کرده و یا میبندد.
این ۳محکوم یعنی امیرحسین مرادی ۲۵ساله، سعید تمجیدی ۲۷ساله، و محمد رجبی ۲۷ساله بخشی از قیام سراسری در ماه نوامبر بودند که در آن مردم برای اعتراض به افزایش قیمت بنزین به خیابانها ریختند. این سه بواسطهٔ «شرکت در تخریب و ایجاد آتشسوزی به قصد مقابله و محاربه با جمهوری اسلامی ایران» مجرم شناخته شدند.
در یک نامهٔ علنی، وکیل این سه نفر گفت که موکلینش مجبور به اعتراف تحت ”شرایط نامعمول“ شدهاند. قضاییه اعلام کرد که دیوانعالی درخواست استیناف را رد کرد و احکام مرگ را روز سهشنبه تأیید نمود».
نیویورک تایمز به طیف گسترده ایرانیان در محکوم کردن احکام قضاییه آخوندی اشاره میکند و نوشت: «طیف گستردهیی از ایرانیان به کمپین اینترنتی در محکوم کردن این احکام پیوستند. کاربران عادی اینترنت که خیلی کم وارد موضوعات سیاسی میشوند عکسهای این ۳مرد را به اشتراک گذاشتند. سارا که یک خانهدار با ۲ دختر جوان است و نخواست فامیلش گفته شود عکسی از ۳ گل سرخ خونچکان پست کرد و نوشت: «کافیست. زندگی را اعدام نکنید».
ایرانیان، از جمله مبلغان حقوقبشر، گفتند که دولت در میان نارضایتی گسترده بهخاطر وضعیت خراب اقتصادی و نحوهٔ ادارهٔ اپیدمی جهانی ویروس کرونا توسط مقامات، برای ارعاب مردم و جلوگیری از هر قیامی در آینده میخواهد از این ۳مرد یک نمونه بسازد.
پول ایران روزانه در حال سقوط آزاد است. این هفته، هر ۲۳۰۰۰ریال معادل یک دلار بود در حالیکه یک ماه پیش این رقم ۱۳۰۰۰ بود. قیمت کالاهای پایه بهشدت نوسان دارد. در حالیکه میزان ارقام روزانه بالا میرود و ۲۵استان “منطقهٔ قرمز” اعلام شده، اپیدمی جهانی نیز بهشدت ضربه میزند».
پنج شنبه ۲۶ تیر ۱۳۹۹