یک مثل کردی می گوید: خر اگر بارش تفنگ هم بکنید گُرگ می خوردش!
آمریکا پس از ۲۱ سال افغانستان را به طالبان واگذار کرد و هنوز فرصت نکرده است نیروهای خود و کسانی را که به خدمت گرفته بود و اکنون از ترس طالبان میخواهند جان به در ببرند را از این کشور خارج کند. بقیه کشورهای عضو ناتو هم همین وضعیت را دارند.
به گزارش رسانه های خبری بخش بزرگی از لجستیک ارتش افغانستان به چنگ طالبان افتاده است.
«مشاور امنیت ملی کاخ سفید میگوید، طالبان به مقادیر قابل توجهی از تسلیحات و تجهیزات ارتش افغانستان دست یافتهاند. جیک سولیوان افزوده که بعید است این غنائم تحویل داده شوند.
جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا در کنفرانسی مطبوعاتی خبر داد که مقادیر قابل توجهی از تجهیزات نظامی به دست طالبان افتاده و ارتش افغانستان نیز عملا از هم پاشیده است. او گفت ایالات متحده سالها نیاز تسلیحاتی نیروهای امنیتی و انتظامی افغانستان را تامین کرد و به ایجاد نیروی هوایی این کشور کمک رساند، «اما شهرهای بزرگ تسلیم طالبان شدند».
سولیوان در مورد آمادگی طالبان برای پس دادن تجهیزات نظامی ابراز تردید کرد و همزمان از مذاکره واشنگتن با شبهنظامیان برای تخلیه مرحله به مرحله کارکنان امریکایی از کابل خبر داد. او گفت: «طالبان قول داده، افراد غیرنظامی به صورت امن به فرودگاه کابل منتقل شوند.»
طالبان هم اینک در ورودی فرودگاه کابل پاسگاههایی دایر کرده و مردمی را که قصد ورود دارند، با خشونت میراند. هنوز هزاران نفر از کارکنان محلی همکار مراکز خارجی یا پرسنل سفارتخانهها امکان خروج از افغانستان را به دلیل شرایط فرودگاه کابل ندارند.
ارتش آمریکا تا بامداد چهارشنبه ۱۸ اوت (۲۷ مرداد) بیش از ۳۲۰۰ نفر را از افغانستان خارج کرده است. روز قبل حدود ۱۱۰۰ نفر با ۱۳ پرواز به محل امن منتقل شدند. حدود دو هزار پناهجو نیز به این کشور منتقل شدهاند. ایالات متحده تحقیقات در باره چگونگی آشفتگی و فاجعه انسانی در فرودگاه کابل را نیز شروع کرده است.
شوک ناشی از رویدادهای افغانستان سیاستمداران اروپایی را غافلگیر کرده است. نخستین هدف مقامات اتحادیه اروپا خروج ایمن شهروندان اروپایی و کارکنان محلی مراکز غربی از افغانستان و حفظ آنها از تلافیجوییهای احتمالی طالبان است.
در نشست اضطراری وزیران خارجه اتحادیه اروپا، علاوه بر تاکید بر نکته یادشده، در باره مذاکره قدرتمداران تازه افغانستان نیز صحبت شد.
جوزپ بورل، هماهنگکننده سیاست خارجی این اتحادیه اعلام کرد که اروپا با طالبان در باره بحران انسانی، جلوگیری از بازگشت گروههای تروریستی خارجی به افغانستان و پیشگیری از بروز یک «فاجعه مهاجرتی» گفتوگو خواهد کرد». رادیو آلمان
دستگاههای بیومتریک آمریکا در دستان طالبان؛ آیا همکاران افغان نیروهای ائتلاف شناسایی میشوند؟
منابع خبری در افغانستان اعلام کردند که شبه نظامیان طالبان هفته گذشته و پس از تشدید حملاتشان برای تصرف کابل توانستند برخی تجهیزات نظامی ارتش آمریکا را کشف و ضبط کنند که میتواند شهروندان افغانی را که به نیروهای ائتلاف بینالمللی در این کشور کمک کردند، شناسایی کند.
سربازان آمریکایی در جنگ افغانستان از دستگاههای بیومتریک (HIIDE) برای ثبت هویت شهروندان افغان و بررسی اینکه آیا آنها در فهرست افراد تحت تعقیب هستند یا نه استفاده میکردند.
بر اساس گزارش های منتشر شده، دستگاههای بیومتریک یا «تجهیزات تشخیص هویت بینسازمانی»، یک دستگاه قابل حمل است که به نرمافزار شناسایی متصل است. این دستگاهها با اسکن عنبیه چشم، انگشتان و صورت افراد، هویت آنها را ثبت میکنند.
به این ترتیب نیروهای طالبان با بررسی دادههایی که توسط دستگاههای تشخیص هویت ثبت شدهاند، میتوانند آن گروه از شهروندان افغانستان را که در مأموریتهای دیپلماتیک و نظامی به نیروهای ائتلاف بینالمللی در جنگ افغانستان کمک کردند، شناسایی کنند.
البته به گزارش اینترسپت و به نقل از یک نیروی نظامی سابق آمریکا، اگر گروه طالبان به دستگاههای بیومتریک ارتش آمریکا دسترسی پیدا نمیکرد نیز میتوانست از طریق سازمان اطلاعات نظامی پاکستان به برخی از اطلاعات مورد نیازش از هویت شهروندان افغان همکار نیروهای ائتلاف بینالمللی دسترسی پیدا کند.
برخی منابع آگاه میگویند که سازمان اطلاعات نظامی پاکستان با گروه طالبان همکاری نزدیک داشته و دارد.
اینک و همزمان با برآمدن دوباره طالبان در افغانستان، بسیاری از شهروندان این کشور در تلاش هستند تا اسناد مربوط به فعالیتهای گذشته خود را از بین ببرند.
به گزارش وال استریت ژورنال، اگر چه یک کارمند زن که برای دولت افغانستان کار میکرد، اسناد هویتی مربوط به شغل سابق خود را سوزاندهاست اما همچنان نگران است که گروه طالبان او را با ردیابی دادههای بیومتریکی که هنگام استخدامش ثبت شده است، شناسایی کنند.
وزارت دفاع آمریکا تاکنون در خصوص کشف و ضبط دستگاههای بیومتریک توسط طالبان واکنشی نشان نداده است. یورو نیوز
تاثیرات و عواقب عقب نشینی آمریکا از افغانستان بر متحدین این کشور
وبگاه «فوروارد»، در گفتوگو با شماری از مقامات ارشد آمریکایی و اسرائیلی، تاثیر عقبنشینی کامل ایالات متحده از افغانستان و سقوط پایتخت این کشور به دست ستیزهجویان طالبان را بر معادلات قدرت در خاورمیانه بررسی کرده است.
داو زکیم، از مقامات سابق وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» در دولتهای رونالد ریگان و جورج دبلیو بوش، دوشنبه 16 آگوست 2021، به «فوروارد» گفته است: «متحدان ما میخواهند بدانند که آیا میتوانند همچنان به ایالات متحده اعتماد کنند یا نه. دولت بایدن تلاش خواهد کرد ثابت کند که افغانستان اولویت امنیت ملیِ آمریکا نبوده است، ولی اینکه آیا متحدان ما هم این توجیه را بپذیرند بحث دیگری است.»
زکیم که مخالف دونالد ترامپ رئیسجمهوری پیشین آمریکا بود و در انتخابات ریاستجمهوری سال 2020 از جو بایدن حمایت کرد، با انتقاد از حرکت بایدن، و با اشاره به موضع «انزواجویانه» مشابه ترامپ افزود: «دوستان و متحدان ما که رفتار دونالد ترامپ را هم دیدهاند، از خود میپرسند فراتر از مواضع رئیسجمهورهای منفرد، آیا چیزی در کلیت ایالات متحده تغییر کرده است؟»
الیوت آبرامز، از مقامات جمهوریخواه باسابقه سیاست خارجی که نماینده ویژه دولت ترامپ در امور ایران بود، به «فوروارد» گفت که رویکرد بایدن ممکن است «گزینه نظامی آمریکا» را از معادلات خاورمیانه حذف کند.
وی با اشاره به اختلاف شدید دولت اسرائیل با حکومت ایران افزود: «به نظر من، عقبنشینی آمریکا از افغانستان، یک نتیجه کلیدیاش این است که به اسرائیلیها میگوید برای مقابله با ایران باید به توانایی خودشان تکیه کنند.»
موشه یعلون، وزیر دفاع سابق اسرائیل، به «فوروارد» گفت که این عقبنشینی موقعیت آمریکا در خاورمیانه را متزلزل میکند، که در نهایت به بهای امنیت اسرائیل تمام خواهد شد.
یعلون با نقل قول از «تلمود» در توییتر نوشت: «اسرائیل باید تلاش کند برای دست یافتن به “صالحانی که حاجتشان را دیگران برمیآورند”؛ و در عین حال آماده شود برای “اگر من برای خودم قدمی برندارم، پس چه کسی برایم گام برخواهد داشت؟”» العربیه فارسی
نخستین شکست ژئوپُلتیک آمریکا در قرن ٢١
رُنه ژیرار، مفّسر فیگارو، در صفحۀ بحث و نظر این نشریه نوشته است که هر چقدر جو بایدن و وزیر امور خارجۀ او، آنتونی بلینکن، میکوشند خروج آمریکا از افغانستان را توجیه کنند، بیشتر در باتلاق استدلالهای بی اساس خود فرو می روند و بیشتر مفتضح شدن دولت آمریکا را به نمایش میگذارند. رُنه ژیرار نوشته است که تاریخ از فتح کابل توسط طالبان در پانزدهم اوت سال ٢٠٢١ به عنوان نخستین شکست ژئوپُلتیک آمریکا در قرن ٢١ یاد خواهد کرد.
مفّسر فیگارو در ادامه افزوده است که در مقابل این شکست مفتضحانه رهبران آمریکا عجالتاً سر خم کردهاند تا موج بگذرد، چون آنان نیک میدانند که بهای سنگین این شکست را عاقبت نه آمریکا که اروپا پرداخت خواهد کرد. به نوشتۀ مفّسر فیگارو در نتیجۀ سقوط کابل، اینک اروپا با دو معضل بزرگ در کوتاه مدت و میان مدت روبرو است. معضل کوتاه مدت اروپا، به نوشتۀ ژیرار، رویارویی با موج جدید پناهجویان افغان است و معضل میان مدت تاثیر پیروزی طالبان بر توسعۀ جریانات اسلامگرای سنی است که مهمترین هدف شان نابودی تمدن غربی است.
رُنه ژیرار، نوشته است که خطای بزرگ آمریکا در مواجهه با طالبان این بود که از آغاز مسئلۀ افغانستان را به سرویس های امنیتی پاکستان و فرماندۀ اسلامگرای آن واگذار کرد.
به نوشتۀ رُنه ژیرار، بعد از عملیات تروریستی یازدهم سپتامبر آمریکا از گفتگوی مستقیم با طالبان خودداری کرد و مذاکره با آنان را همچنان به سرویس های اطلاعاتی پاکستان سپرد که به مدت چهل سال بازی دوگانه را با آمریکا پیش گرفتند.
دیگر خطای آمریکا، به نوشتۀ مفّسر فیگارو، این بود که پس از سرنگون کردن طالبان در سیزده نوامبر ٢٠٠١ واشنگتن از پاکستان نخواست که گروه طالبان را منحل کند. افزون بر این، آمریکا به جای ترک افغانستان پس از سقوط طالبان خود را گرفتار طرح سیاسی بلندپروازانه ای تحت عنوان «بازسازی، دموکراتیزاسیون و توسعۀ» افغانستان کرد و پنداشت که به زور صدها میلیارد دلار پول میتواند چنین طرحی را به ثمر برساند، غافل از این که این طرح تنها رهبران فاسد و ناکارآمد کابل را فربه می سازد. رادیو بین المللی فرانسه
نتیجه می گیریم کس نخارد پشت ما جز ناخن انگشت ما
دل بستن به حمایت خارجی سرنوشتی این چنین خواهد داشت. دمکراسی و آزادی کالا نیست که آن را وارد یا صادر کرد. گذار مداوم از قلمرو ضرورت به قلمرو آزادی و انسانیت است.اکنون دفاع از استقلال و آزادیهای دمکراتیک و حقوق ملی و دمکراتیک مردم افغانستان بویژه حقوق و آزادی وبرابری برای زنان افغان و تمامی مردم افغانستان وظیفه هر زن و مرد مبارز و وطن پرست و آزادیخواه افغان است. در برابر تحجر و بنیادگرایی باید بایستند و سرنوشت خود ومیهنشان را خود رقم بزنند.
چهارشنبه ۲۷مرداد ۱۴۰۰