واشنگتن تایمز در مطلبی از درخواستهای فزاینده برای منع ورود ابراهیم رئیسی به آمریکا نوشت: بایدن برای منع رئیسی از حضور در مجمع عمومی سازمان ملل تحت فشار است.

رئیس‌جمهور بایدن با درخواست‌های فزاینده‌یی برای منع ورود ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران به ایالات متحده پیش از مجمع عمومی سازمان ملل در ماه آینده مواجه است. این موضوع تلاش‌های دولت برای از سرگیری مذاکرات هسته‌یی متوقف شده با تهران را پیچیده‌تر می‌کند.

گروه‌های اپوزیسیون ایرانی در آمریکا و قانون‌گذاران در هر دو طرف می‌گویند که اجازه دادن به رئیسی برای ورود به آمریکا، که به‌دلیل نقض حقوق‌بشر تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارد، تا در گردهمایی رهبران جهان در نیویورک شرکت کند، مشروعیت بیشتری به رژیم ایران می‌دهد. این اقدام نادیده گرفتن چندین دهه نقض حقوق‌بشر است، که آنها می‌گویند که رئیسی قبل از تصدی مسئولیت انجام داده است.

سازمان جوامع ایرانیان مقیم آمریکا (OIAC)، گروهی متحد با مجاهدین خلق، در آخر هفته هزاران عکس از ایرانیانی که در جریان سال۱۹۸۸ کشته شدند را در نشنال مال National Mall به خط چیدند. اعدام زندانیان سیاسی به دستور خمینی، ولی‌فقیه رژیم ایران و توسط هیأتی متشکل از سه قاضی که به‌گفته آنها رئیسی در آن خدمت کرده است صورت گرفت.

مقاومت ایران می‌گوید رئیسی نقش مستقیمی در قتل ۳۰۰۰۰ زندانی سیاسی در اعدام‌های دسته‌جمعی سال۱۹۸۸ و بیش از ۱۵۰۰ معترض در جریان قیام ۲۰۱۹ در ایران داشت.

امیر برجخانی که ۹سال را به‌عنوان زندانی سیاسی در داخل ایران در دهه۱۹۸۰ گذرانده بود و در ۱۳سال گذشته در آمریکا پناه گرفته است گفت: غیرقابل تصور است که رئیسی به‌زودی قدم در همان خاک آمریکا بگذارد.

برجخانی با بیان این‌که بسیاری از عکس‌های به نمایش درآمده در رویداد نشنال مال، مربوط به دوستان نزدیک او بود، گفت: «همین شخصی که اکنون قصد دارد به آمریکا بیاید، یکی از اعضای کمیته مرگ در کشتار ۱۹۸۸ بوده است».

وی گفت: «این مایه شرم بشریت و جامعه جهانی است که به جنایتکاران این چنینی اجازه ادامه جنایت و پذیرش او به‌عنوان نماینده مردم ایران را بدهند».

گروه‌های حقوق‌بشر و مقامات فعلی و سابق سازمان ملل خواستار تحقیقات رسمی درباره نقش رئیسی در این قتل شده‌اند… .

شش سناتور در نامه‌یی به آقای بایدن از وی خواستند تا درخواست ویزای رئیسی را به‌دلیل سرکوب وحشیانه مخالفان سیاسی و هم‌چنین توطئه سپاه پاسداران برای ترور مقامات ارشد فعلی و سابق آمریکا را رد کند… .

این نامه توسط سناتورهای جمهوریخواه تام کاتن از آرکانزاس، ریک اسکات و مارکو روبیو از فلوریدا، چاک گراسلی و جونی ارنست از آیووا، مارشا بلکبرن از تنسی و تد کروز از تگزاس امضا شده است.

نمایندگان مجلس گفتند که اعطای ویزا به رئیسی «سرکوب او را مشروعیت می‌بخشد» و افزودند که «این ریسکی است که ما نمی‌توانیم و نباید انجام دهیم»… .

سفیر سابق لینکلن پی. بلومفیلد Lincoln P. Bloomfield، که قبل از این‌که رئیس بازنشسته مرکز استیمسون شود، به‌عنوان فرستاده ویژه ایالات متحده برای کاهش تهدید در زمان رئیس‌جمهور جورج دبلیو بوش خدمت می‌کرد، گفت که اجازه ورود رئیسی به ایالات متحده یک پل بسیار دور است.

او گفت: «سازمان ملل همیشه دری باز برای رهبران در سراسر جهان بوده است، که همه آنها سوابق خوبی در زمینه حقوق‌بشر ندارند. بنابراین ما می‌دانیم که افرادی در آنجا خواهند بود که ما آنها را تأیید نمی‌کنیم… اما رئیسی متفاوت است. دستان او به خونی آغشته است که از آن به‌عنوان یکی از بزرگترین جنایات علیه بشریت از زمان جنگ جهانی دوم یاد می‌شود. من فکر می‌کنم که این او را در یک دسته‌بندی متفاوت قرار می‌دهد».

وی با اشاره به رد ویزا برای رئیسی گفت: «با ادامه مذاکرات هسته‌یی این کار آسانی نخواهد بود. اما همان‌طور که رئیس‌جمهور بایدن تصریح کرده است، حقوق‌بشر در مرکز سیاست خارجی ایالات متحده قرار دارد (ندادن ویزا). این راه خوبی برای نشان دادن آن از هر نظر می‌باشد» (واشنگتن تایمز ۲۴مرداد).

المانیتور در گزارشی از تحت فشار قرار دادن بایدن توسط جمهوری‌خواهان برای رد درخواست ویزای رئیسی برای ورود به مجمع عمومی سازمان ملل نوشت: سخنرانی برنامه‌ریزی شده ابراهیم رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل چند هفته پس از آن صورت می‌گیرد که وزارت دادگستری یک شهروند ایرانی را به توطئه برای کشتن جان بولتون، مقام سابق آمریکایی متهم کرد.

از میان همه سران کشورهای خارجی که قرار است برای اجلاس ماه آینده مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک بروند، سفر مورد انتظار ابراهیم رئیسی، ممکن است نیش‌دارترین سفر برای دولت بایدن باشد که در تلاش برای بازگشت به یک توافق هسته‌یی تاریخی با رژیم ایران است.

سخنگوی دولت رئیسی گفت رئیسی برای شرکت در گردهمایی سالانه رهبران جهان که از ۱۳ تا ۲۷سپتامبر برگزار می‌شود، خواستار ویزای ورود خواهد بود.

رئیسی اولین رئیس‌جمهور ایران نخواهد بود که در این هیأت ۱۹۳عضوی در نیویورک سخنرانی می‌کند، اما او اولین کسی است که در شرایطی این کار را انجام می‌دهد که تحت تحریم ایالات متحده است.

در نوامبر ۲۰۱۹، دولت ترامپ، رئیسی و دیگر اعضای حلقه درونی ولی‌فقیه را به‌دلیل «پیشبرد سرکوب داخلی و خارجی رژیم» تحریم کرد.

فرمان تحریم‌ها به مشارکت او در «کمیسیون مرگ» اشاره می‌کرد که در سال۱۹۸۸ بر اعدام هزاران زندانی سیاسی ایرانی نظارت داشت. هم‌چنین به دخالت رئیسی در سرکوب وحشیانه اعتراضات توسط ایران که پس از انتخابات مورد مناقشه سال۲۰۰۹ انجام شد اشاره می‌کند… .

سناتورها در نامه‌یی به بایدن نوشتند، «با توجه به حضور احتمالی عوامل [سپاه پاسداران] در هیأت ایرانی، اجازه دادن به رئیسی برای سفر به ایالات متحده در حالی که عوامل او فعالانه برای ترور مقامات ارشد آمریکایی در خاک آمریکا تلاش می‌کنند امنیت ملی ما را به‌شدت به خطر می‌اندازد».

نیکی هیلی، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل، درخواست آنها را تکرار کرد و روز جمعه به فاکس نیوز گفت که رئیسی تحت هیچ شرایطی نباید قدم به ایالات متحده بگذارد… .

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت‌خارجه آمریکا، با استناد به قوانین محرمانه بودن ویزا، از بیان این‌که آیا رئیسی ویزا دریافت خواهد کرد یا خیر، خودداری کرد. اما او روز پنجشنبه به المانیتور گفت که ایالات متحده تعهدات خود تحت توافق کشور میزبان را «بسیار جدی» می‌گیرد.

پیمان چند دهه‌ای سازمان ملل به این معنی است که یک سنت طولانی از طرف دولت ایالات متحده برای صدور ویزا برای مستبدان و دیکتاتورهای بی‌رحمی که مایل به شرکت در نشست سالانه دیپلماتیک هستند، وجود دارد… .

دولتهای گذشته به‌دلیل نگرانیهای امنیت ملی صدور ویزا را رد کرده‌اند، اما کارشناسان می‌گویند که مبنای قانونی برای انجام این کار در بهترین حالت مشکوک است (المانیتور ۲۴مرداد).

سه‌شنبه ۲۵ مردادماه ۱۴۰۱