تأسیسات هسته‌یی ایران

تأسیسات هسته‌یی ایران

افشای «سارکوفاگ بتنی» در پارچین؛ تصاویر ماهواره‌ای: بازسازی پایگاههای موشکی شیراز و قم و تقویت دژهای زیرزمینی نطنز در آستانه دور جدید تنشها.

خبرگزاری رویترز با استناد به تصاویر ماهواره‌یی جدید (فوریه ۲۰۲۶ / بهمن ۱۴۰۴)، از تلاش گسترده و شتابان رژیم ایران برای بازسازی و «سخت‌سازی» (Hardening) تأسیسات حساس نظامی و هسته‌یی خبر داد. این گزارش نشان می‌دهد که تهران با استفاده از سازه‌های بتنی عظیم و پوشش‌های خاکی، در حال مخفی‌سازی سایتهایی است که پیش‌تر در حملات هوایی آسیب دیده بودند. این تحرکات هم‌زمان با مذاکرات دیپلماتیک، نشان‌دهنده آرایش دفاعی رژیم برای مقابله با حملات احتمالی آتی است.

سارکوفاگ بتنی: تصاویر نشان می‌دهند ایران یک سپر بتنی مستحکم بر روی تأسیسات جدیدی که احتمالاً مرتبط با آزمایش‌های انفجاری هسته‌یی است، ایجاد کرده و سپس آن را با لایه‌ای ضخیم از خاک پوشانده تا از دید ماهواره‌ها و حملات هوایی پنهان بماند.

هدف: مؤسسه علوم و امنیت بین‌المللی (ISIS) این اقدام را ساخت یک «تابوت بتنی» برای حفاظت از تجهیزات کلیدی توصیف کرده است.

۲. تأسیسات غنی‌سازی نطنز و اصفهان

مستحکم‌سازی تونل‌ها: در نزدیکی نطنز (کوه کلنگ‌ گاز لا)، فعالیت گسترده خودروهای سنگین و میکسرهای بتن برای تقویت ورودی تونل‌های عمیق مشاهده شده است.

دفن ورودی‌ها: در مجتمع اصفهان که در جنگ ۱۲روزه سال گذشته آسیب دیده بود، تمامی ورودی‌های تونل‌های استراتژیک تا تاریخ ۲۱ بهمن (۱۰ فوریه) با خاک پر و «مدفون» شده‌اند تا دسترسی زمینی و نفوذ هوایی به ذخایر اورانیوم غنی‌شده غیرممکن شود.

۳. پایگاههای موشکی شیراز و قم

تعمیرات ساختمانی: تصاویر نشان‌دهنده تعویض سقف‌های آسیب‌دیده و بازسازی ساختمانهای مرکزی در پایگاههای موشکی جنوب شیراز و سایت قم است.

وضعیت عملیاتی: رویترز تأکید می‌کند که علی‌رغم تعمیرات ظاهری، این پایگاهها هنوز به «ظرفیت کامل عملیاتی» بازنگشته‌اند و آثار تخریبهای پیشین هم‌چنان بر توان لجستیکی آنها سایه انداخته است.

این فعالیت‌ها نشان‌دهنده استراتژی «دفاع غیرعامل» رژیم است. دفن کردن تأسیسات و استفاده از پوشش‌های بتن و خاک، پیامی روشن به واشنگتن است که تهران در حال آماده‌سازی زیرساخت‌های خود برای تاب‌آوری در برابر «موج دوم» حملات احتمالی، در صورت شکست مذاکرات ژنو است.

وال‌استریت ژورنال: بزرگ‌ترین ناوگان نیروی هوایی آمریکا از زمان جنگ عراق در خاورمیانه مستقر شده است

جنگنده‌های پیشرفته بوئینگ   EA-18G

جنگنده‌های پیشرفته بوئینگ EA-18G

روزنامه وال‌استریت ژورنال در گزارشی روز پنجشنبه ۳۰ بهمن نوشت که آمریکا تعداد قابل توجهی از جنگنده‌ها و هواپیماهای پشتیبانی را به خاورمیانه فرستاده و این بزرگ‌ترین حضور نیروی هوایی آمریکا در منطقه از زمان جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ است.
با این حال، هنوز مشخص نیست که دونالد ترامپ دستور حمله به رژیم ایران را صادر خواهد کرد یا نه، و اگر صادر شود، هدفش توقف برنامه هسته‌یی آسیب‌دیده، نابودی نیروهای موشکی یا سرنگونی رژیم خواهد بود یا خیر.
طبق داده‌های ردیابی پروازها و گفته مقامات آمریکایی، جنگنده‌های پیشرفته اف-۲۲ و اف-۳۵، هواپیماهای فرماندهی و کنترل، و پدافندهای هوایی به منطقه منتقل شده‌اند. قدرت آتش مستقر شده به آمریکا این امکان را می‌دهد که به جای یک حمله محدود، یک کارزار هوایی طولانی‌مدت علیه رژیم ایران انجام دهد.
مشاوران ترامپ گزینه‌های نظامی متعددی شامل حمله هوایی محدود به تأسیسات هسته‌یی و موشکی، یا سرنگونی رهبران سیاسی و نظامی رژیم ایران را بررسی کرده‌اند. ترامپ گفته است که ترجیح می‌دهد توافق دیپلماتیک حاصل شود که بر اساس آن برنامه هسته‌یی ایران متوقف و نیروهای نیابتی منطقه‌یی و موشکهای آن منهدم شوند.
در عین‌حال، مقامات آمریکایی و خارجی تأکید کرده‌اند که اسراییل، عربستان و دیگر متحدان منطقه‌یی فشار بر تهران برای توقف تولید موشکهای بالستیک و فعالیت‌های منطقه‌یی را افزایش داده‌اند.
طبق گزارش وال‌استریت ژورنال، نیروی هوایی آمریکا اخیراً دهها جنگنده و هواپیماهای پشتیبانی را به پایگاههای اردن و عربستان منتقل کرده است، و ناوگان دریایی شامل دو ناو هواپیمابر و چند ناوشکن نیز برای پشتیبانی آماده است. با این حال، استقرار فعلی تنها بخش کوچکی از توان نظامی آمریکا در مقایسه با جنگهای ۱۹۹۱ و ۲۰۰۳ است، هر چند فناوریهای پیشرفته رادارگریز و سلاحهای دقیق برتری چشمگیری ایجاد کرده است.
تحلیلگران نظامی معتقدند این افزایش نیروها می‌تواند رهبران رژیم ایران را وادار کند تا جدیت آمریکا در استفاده از قدرت نظامی را درک کرده و به توافق دیپلماتیک تن دهند، اما هنوز بدبینی درباره تمایل تهران به توقف فعالیت‌های هسته‌یی و موشکی ادامه دارد.
الیوت کوهن، پژوهشگر مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی و مدیر بررسی کاربرد قدرت هوایی در طوفان صحرا، گفت: «اگر هدف ترامپ عقب‌راندن توانایی ایران برای استفاده از موشکها علیه پایگاههای آمریکا، اسراییل و کشورهای خلیج‌فارس باشد، عملیاتی شدید لازم است که هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول بکشد».